Weekendul e privit ca un moment în care oamenii își mută atenția de la achiziții spre alte activități. Poți fi tentat ori să reduci bugetele în weekend, ori să le oprești. Dar trebuie să ții cont de câteva lucruri:

  1. Pentru anumite categorii de produse, cel mai bun moment în care poți targeta un posibil cumpărător este weekendul. Iar asta din același motiv pentru care anumiți advertiseri își intensifică campaniile în perioada vacanțelor, exact acolo unde sunt utilizatorii. Într-o stare de relaxare, în timpul lor liber, e posibil să testeze ceva nou până atunci. Iar apoi când vor reveni la rutina de zi cu zi, cu decizii pe „pilot automat”, se vor orienta către brandurile pe care le-au testat cu succes în timpul liber.
  2. Reclamele tale nu targetează doar clienții din ultimul pas al funnel-ului de vânzare. Asta înseamnă că nu întotdeauna vei atinge un obiectiv de vânzare cu acea campanie, dar vei construi awareness și îți vei păstra o prezentă constantă în mintea utilizatorului „bombardat” cu reclame. Vânzarea e un drum lung parcurs împreună cu utilizatorul de la awareness, la interest, la consideration și apoi la intent, evaluation și purchase. Focusul pe purchase în online e echivalentul magazinului de mall în care găsești doar un casier și pe nimeni altcineva care să te întrebe ce dorești sau să te ajute să iei o decizie.
  3. Scroll-ul continuu pe facebook nu se oprește nici pe plajă, nici la terasă. E posibil ca reach-ul tău să fie chiar mai mare decât pare, iar ad-ul să fie un subiect de conversație și dezbateri la masă. Dacă nu vei fi tu, va fi probabil alt advertiser.
  4. Sunt categorii de produse care se vând mai bine în weekend și categorii care se vând mai puțin bine în weekend. Iar de cele mai multe ori clientul pe care îl avem noi în minte e ușor diferit de clientul care ne cumpără efectiv produsele. Buyer persona e un exercițiu interesant, dar rămâne atât: un exercițiu. Partea bună e că poți testa și poți lua decizii bazate pe cifre când vine vorba de performance marketing.
  5. Punctul meu preferat: competitorii tăi e posibil să oprească ad-urile. În absența unui sfat mai bun, unor teste făcute sau de frica bugetelor, mulți decid să reducă sau să oprească bugetele în weekend… Dar tu vei fi acolo cu reclama!

Vânzarea nu vine întotdeauna când te aștepți, consumatorii sunt din ce în ce mai diferiți, iar imaginea pe care o ai despre ei nu e întotdeauna completă. Poți rula ad-urile după un anumit program care pare de „vânzare”, pe când consumatorul tău poate avea alte planuri. Poți avea comenzi la 2 noaptea sau la 5 dimineața în weekend cum ai în timpul săptămânii.

2021 e un an complet atipic pentru toți, în care trebuie să re-testăm, să reîncercăm lucruri și să vedem ce merge.

P.S.: Să nu uit. În ultimul timp toți folosim strategii inteligente de licitare și optimizări pentru campanii care se bazează tocmai pe înțelegerea comportamentului consumatorilor și obiectivelor advertiserilor iar „jocul cu bugetul” e lucru care îți încetinește învățarea și performanța. Chiar dacă mărești bugetul.